Corronco 2.543m.

divendres, 4 de desembre del 2009

Són les 14:00 hores i estic al cim del Corronco de Durro de 2.543m. he trigat dues hores i mitja en arribar aquí després de fer els 1.200 metres que hem separen de l’ermita de Sant Salvador. Crec que no era el camí més directe per pujar aquest cim , ja que s’ha de flanquejar molts metres per arribar-hi i això fa perdre molt temps. La millor manera d’accedir-hi és possible que sigui des de Durro on farem 400m. menys de desnivell i el pujarem directament, a més de poder aterrar en uns prats infinitament millors que els que es troben al costat del poble de Irgo.
El dia és assolellat i amb una mica de vent d’Oest, i el cim ens permet despegar cap al sud i si fa una mica de vent cap a l’oest o est segons la brisa, i si està nevat no tindrem problemes de fer-ho cap a tot arreu.
El vol aquesta vegada ha estat en direcció oest i seguint la vessant nord de la carena que baixa cap a Irgo per aterrar al costat del poble.


Fitxa tècnica:

Alçada de l’envol: 2.453m.
Orientació: Totes si està nevat
Coordenades: UTM 31T 321387
4703351
Alçada de l’aterratge : 1.320m.
Coordenades: UTM 31T 316671
4701256

Desnivell vol: 1.150m.


Accés: De Pont de Suert prendrem la carretera que porta a Gotarta i Irgo. Deixarem el cotxe a l’ermita de Sant Salvador situada 1 km abans de Irgo. En aquest punt agafarem la pista marcada com a GR que puja direcció est i la seguirem per pujar fins la muntanya que queda davant nostre. Quan arribem a d’alt continuarem a l’est seguin l’ascensió per la vessant que va derivant fins al cim amb un llarg flanqueig ascendent.

Pic de Posolivino 2.783m.

dimecres, 28 d’octubre del 2009

Pensava que anava a fer el pic de Castanesa, però de fet el pic de Castanesa està una mica més al nord, no gaire lluny a uns 15 minuts. De totes maneres la pendent d’herba que hi ha arribant al cim és perfecta per despegar.
Surto de la furgo a les 7:15 i la pendent és continuada, segueixo el itinerari que més hem convé buscant la manera de guanyar metres amb la major rapidesa possible. Noto que baixa per la vessant el vent i crec que és el catavàtic, miro els núvols que ronden pel cim i sembla que fa oest.
Al cap d’una hora trobo el camí que puja per una aresta, aquest està marcat amb fites i passa pels llocs més accessibles conduint al cap damunt de l’aresta, on hem sorprèn el magnífic envol orientat a oest. Però que en cas de vent de sud o nord podria servir. Descarrego el parapent i remunto fins al cim amb cinc minuts.

Son les 8:45 i estic al cim, el vent és d’oest molt suau, perfecte per volar. En poca estona preparo d’alt de tot i penso que com que la pendent és suau correré avall com si fes el curs d’iniciació amb la vela sobre el cap, a més al final la pendent queda tallada per una petita paret i sempre serà millor de tenir la vela controlada avanç.

El vol transcorre tranquil sobrevolant Ampriu, Cerler i Benasque i envoltat de cims com el Posets, Perdiguero i Maladetes. Son 1550m. De desnivell de vol.

Fitxa tècnica:
Envol Sud, Oest i Nord
Alçada de l’envol: 2.734m.
Orientació: Coordenades: 31T 302639
4715500
º
Alçada de l’aterratge :1.176m.
Coordenades: UTM 31T 296471
4719329
Desnivell vol:. 1.558Mm.


Accés: Pujarem al pàrking d’Ampriu 12 Km. de Benasc i d’aquí el camí marca pujant al coll de Basibé i després per l’aresta direcció nord. 850m. de desnivell de pujada.

Interlaken (Suissa)

diumenge, 4 d’octubre del 2009

Interlaken és una zona de vol molt coneguda i amb multitud de despegues, a més el paisatge és molt bonic, situada entre dos llacs les possibilitats de volar de diferents orientacions ens permeten gaudir de casi tots els vents. El despegue de Niederhorn és el utilitzat per fer el vol de matí i per marxar de cros, més a vall i prop de la ciutat hi ha el de Amisbuel que utilitzen els biplaces per la seva accessibilitat, i a la vessant oposada encarat a nord i oest està el de Breitlauennen que a la tarda funciona molt bé per volar una estona tranquil esperant que caigui el sol per darrera les muntanyes allà cap a Thun.

La zona té diferents aterratges, un de molt curiós i que dóna un plus al vol, és el que hi ha al mig d’Interlaken a un parc immens on els turistes fan fotos meravellats dels parapentistes que aterren amb la Jungfrau ( pic de 4.000m.) com escenari. Un altre a l’oest de la ciutat, molt més tranquil i on podrem aterrar anònimament. I un altre al costat de l’aeroport militar de Wilderswild on s’ha de tenir present el trànsit dels helicòpters i els paracaigudistes que porten als turistes a fer salts amb paracaigudes.

Important: Aquesta zona està molt freqüentada per biplaces, helicòpters, saltadors de paracaigudes, avionetes, etc. per això tindrem que anar amb compte. De totes maneres la zona de vol està ben regulada amb espais aeris diferenciats per cada modalitat de vol. A més hi ha una zona d’exclusió aèria degut a un aeroport militar proper.

Fitxa tècnica:

Amisbuel
Alçada de l’envol: 1.340m.
Orientació: Sud Est
Coordenades: UTM 32T 409955
5172775

Alçada de l’aterratge : 595m.
Coordenades: UTM 32T 410047
5170334
Desnivell vol: 745m.

Brietlawenen:
Alçada de l’envol: 1.583m.
Orientació: Nord Oest
Coordenades: 32T 416356
5168339
Alçada de l’aterratge: 600m.

Accés:
Amisbuel 1.340m: Prendrem la carretera que puja de l’estació oest de trens d’Interlaken cap a Beatenberg, el primer poble és Waldegg on girarem a la dreta cap dins del poble, continuarem recte fins trobar un senyal de carrer sense sortida, aquí anirem per una carretera que tira a l’esquerra que té un senyal de BTT i seguirem fins un aparcament on deixarem el cotxe. Ara continuarem a peu cap a l’est com si anéssim a Interlaken, a la primera senyal de carrer sense sortida, continuem i just abans d’un petit aparcament ens dirigim a l’esquerra i seguirem fins l’envol que és just a l’altre costat de la carena. Són 15 minuts de caminar.

Brietlauenen 1.542m.:A l’estació de Wilderswil agafarem el cremallera que puja a Schynige Platte. Nosaltres agafarem bitllets per a Breitlauenen, la pujada dura 40 minuts i aquest ens deixarà una mica més amunt per tenir que caminar menys, l’envol és visible des de la via. És pendent i té un cartell explicatiu.

Zones Properes: Frutigen envols a est i oest, i vall de Lauterbrunnen

Grindewald First (Suissa)

dimecres, 16 de setembre del 2009

Davant d’una de les vistes alpines més espectaculars, amb cims de 4000m. d’alçada i l’impressionant vista de la cara nord de l’Eiger es troba el despegue de First.
Solament pujar a l’envol la magnifica vista d’un dels mites alpinístics de tota l’historia deixa glaçat, i a més està acompanyat d’altres cims que el superen amb alçada i que per si sols no deixen de ser veritables reptes pels millors escaladors del món.

El vol té certes restriccions. Un aeroport militar proper no permet sortir de la vall, tot i així de punta a punta de la vall hi ha uns 10 Km. amb cims que rasquen els 3.000m.
A la primavera diuen que és possible passar a la banda nord de la vall amb prou alçada per poder volar per davant la cara nord de l’Eiger i remuntar fins 4.000m.
Volant aquí hem de saber que hi ha dies que les condicions poden ser dures al migdia, però res que un volador d’Áger no pugui suportar, a més, la brisa a l’aterratge pot ser forta.
Dins la vall de Grindelwald hi ha més envols amb diferents orientacions, el de First és Sud el de Pfingsegg orientat a nord oest dona la possibilitat de volar amb vents del mateix quadrant. Més a prop hi ha la vall de Lauterbrunen i Interlaken on també s’hi vola i amb multituds d’envols de diferents orientacions.
Teniu en compte de portar la cartera plena, la pujada a l’envol és molt còmoda ja que és amb telefèric o cremallera, però valen una pasta.

Fitxa tècnica:

Orientació: Sud
Envol
Alçada de l’envol: 2164m.
Orientació: Coordenades: 32 T 427710
5167534

Alçada de l’aterratge : 1050m.
Coordenades: UTM 32T 425665
5163388
Desnivell vol:. 1114m.

Accés: Al mig de Grindelwald hi ha el telefèric de First que ens puja fins a d’alt, sol sortir d’ell ens haurem de dirigir al sud i baixar uns 200m. Per arribar a l’envol.

Maladeta

divendres, 28 d’agost del 2009

Eren les 8:00 de la tarda i començàvem a caminar des de la Besurta direcció la Renclusa. Anàvem pujant i trobàvem els últims caminants que baixaven de l’Aneto amb pas lent i pinta de tenir seqüeles físiques de la jornada. Nosaltres amb l’equip a l’esquena per volar i bivaquejar teníem l’esperança que el vent d’oest que feia afluixaria al dia següent, la previsió així ho indicava.
Es va fent fosc i el terreny cada cop és més pendent i els blocs són més grans. Volem fer el bivac el més a dalt possible. Veiem llums per sobre nostre encara que no ens creuem, també en veiem per davall, sembla que hi ha força gent caminant per la foscor.
Arribem a 2.700m. i trobem algun lloc per dormir, no és meravellós però al final parem. Anem a buscar aigua, mengem una mica i cada cop que veiem un estel fugaç diem -¡ Ja vola un! Així fins a veure’n tres. Mentre tan, cadascú es prepara el llit com pot. El Farré i el Xavi Guardiola fiquen la vela a mode de matalàs damunt l’estereta, jo col·loco la motxilla a mode de pantalla per parar el vent i acomodo el cos als bonys que fa el terreny i mirant el cel ple d’estels ens dormin.( ficar lo dels estels fugassos)

Són les 6:30 del mati i ja comença a clarejar, hem passat la nit força bé no hem tingut fred i l’ambient era sec. Un mar de núvols sota nostre tapa la vall i la Renclusa i el vent no ha parat amb tota la nit. Cosa que ens despertava cada tant per tant, així com els sots que teníem sota el sac.
Esmorzem alguna cosa i cap a vall, ja hi tornarem. Com moltes vegades en el vol de muntanya cal baixar amb el parapent a l’esquena, sense frustracions, la veritat és que m’ho he passat molt bé. Bona companyia, dormir a 2.700m. i si no hem volat, doncs ja ho farem un altre dia.

Tuc deth Miei (Vall D'aran)

dijous, 20 d’agost del 2009

Farà ja 15 o 20 anys que pujava aquest cim estrenant uns esquís de muntanya, i també estrenant-me jo en aquesta disciplina de muntanya.
Recordo que pujar no es va fer pesat, va ser una pujada ràpida i sense problemes. La baixada si que tenia dificultat, vaig estar més estona rodolant muntanya avall que sobre dels esquís.
Bé aquesta vegada espero no rodolar i poder despegar sense problemes.
El cim sol té 400m de desnivell i en menys d’una hora es pot estar al cim. d’accés senzill ja que es puja des del pàrking de Beret, és una bona ascensió per començar a fer vol de muntanya ja que l’envol és gran i sense obstacles i l’aterratge immens.
Mentre es puja es poden veure molts cims, com el Montarto o el Pa de Sucre, més amunt i podem veure també el tuc de Mulleres i l’Aneto traient el cap per darrera els remuntadors.
Mentre pujo recordo el meu amic Duaigües mort al foc dels Ports el passat juliol, i penso que és possible que m’acompanyi en aquest vol com ho va fer a Àger aquell dia amb el biplaça. Ara crec que segurament hem podrà acompanyar sempre en totes les ascensions que faré, tant volant com escalant.

Fitxa tècnica:

Alçada de l’envol: 2.250m.
Orientació: Totes
Coordenades: UTM 31T 332251
4733845
Alçada de l’aterratge : 1845
Coordenades: UTM 31T 333246
4732610
Desnivell vol: 400m.
Desnivell Pàrking - Cim: 400m.

Aproximació: Anirem al pla de Beret i pujarem per la vessant de la muntanya que ens queda al nord oest. La que no té telecadira.

Volant per Suissa

diumenge, 2 d’agost del 2009

Aquí teniu una mostra de les zones de vol de Interlaken i Grindelwald a Suissa.

Vol Bivac desde Castejon

divendres, 17 de juliol del 2009

Ja hi tornem a ser, tornarem a provar de fer una travessa i com que sol tenim el cap de setmana decidim de començar des de Castejon perquè ens és més còmode a nivell de transports i també perquè la meteo marca molta inestabilitat i preferim volar per zones més obertes; comparant amb la zona del sud de la vall d’Ordessa.
Aquesta vegada s’afegeix el Carles Torres, que ja tenia ganes de provar lo del vol bivac i amb qui creiem que no tindrem problemes de convivència.

Arribem a Castejon i aviat comencen a evolucionar els núvols, anem pujant amb el Mariano de Parapente Pirineos i veiem com el cel es va tapant.

Sol sortir la situació ens dóna que pensar, per baix no funciona gaire i a la que s’agafa alçada la cosa tira massa, així que quan un puja força s’obra endavant i espera qux 4e els altres pugin, a mi hem costa començar, però poc a poc remunto fins que tot tire. El Carles i el Fredy són per damunt les Pauls i jo hem dirigeixo cap al Sud per davant de l’immens núvol que pretén xuclar-me, aquest ho aconsegueix i jo amb orelles i mirant cap avall per no perdre l’orientació surto d’ell a 2800m. encaminant la vall de Vilaller.
La transició la faig còmodament contemplant els grans cúmuls que és formen sobre les muntanyes. Decidim de volar més al Sud, encara que funciona menys.
La travessa cap al Corronco la fem força be pujant tèrmica amb deriva cap als núvols i amb pocs girs tornant al Sud a recuperar la seguretat de les valls.
Cada cop que pugem alts i mirem al Nord fem el mateix comentari: “Això creix molt i molt ràpid ens hem d’espavilar si volem rascar uns quants quilometres més”.

Damunt de Malpas el vent ens ve de cara a uns 15 Km/h i cada vall que hi ha hem de creuar-la pujant força amunt i prement mig gas, d’aquesta manera anem passant fins arribar a la vall fosca on una tèrmica canó ens mostra el potencial del núvol que es crea sobre nostre. El Fredy que anava una mica baix l’aprofita, i nosaltres que rondem per d’alt la deixem anar. Ara tot són preses a creuar a l’altre costat per pujar al tuc de la Cometa i amb la mínima alçada creuar cap a Sort.
Al Nord entre les ombres i algun raig de llum que deixen passar els grans cúmuls podem veure part dels cims del parc de Sant Maurici i més enllà damunt d’Andorra una gran columna de pluja cau enfosquint els voltants, a més a l’Est la serra del Cadí està coronada per magnífics núvols brillants amb la base fosca amenaçant de fer el mateix que els seus veïns.
Conclusió després de l’espectacular visió de les muntanyes més properes: Ja fa massa estona que volem.
I sols creuar a la vall del Noguera Pallaresa correm a aterrar abans de que entri el vent de Nord que escombrarà la vall amb força.
Quan som a terra el cel enfosqueix i una hora més tard cau una tronada i no para de ploure fins les 3 de la matinada.

Ja a Sort aprofitem per menjar i organitzar la pujada a l’envol de Vilamur, durant tota la tarda anem fent temps, esperant que pari de ploure per buscar un lloc per dormir.
No para de ploure i decidim anar a sopar, a veure si més tard despeja, però més tard continua plovent i a mitja nit anem a buscar un lloc bo per dormir.
Al final acabem dins d’una obra on no ens mullarem.

La meteo pel diumenge és de més inestabilitat i al matí no sembla que hagi de ploure. Esmorzem i la cosa ja ha canviat. Comencen a créixer els primers núvols.
Demanem a un company que trobem a Sort per on es puja al pic de l’Orri, ja que per anar a Vilamur utilitzem el mateix accés. Ara sol queda pujar a l’envol per la senda. Aquesta recorre un bosc de pins i l’ombra que fan els arbres ens fan la pujada molt agradable, de tant en tant un clar ens deixa veure les muntanyes i els cúmuls que creixen a tota pastilla, el dia pinta massa canyero i sembla que potser arribarem a l’envol plovent. Al cap de dues hores de marxa i 700m. de desnivell som a l’envol observant el cel amb preocupació. Al Montseny de Pallars s’hi ha instal·lat un gran cúmul que creix impetuós.
Decidim preparar i mirar de volar cap a la vall que puja al port del Cantó, aveure si colem cap a la Seu, però quatre gotes que cauen ens avisen de lo que pot passar i decidim despegar per anar a aterrar a Sort i donar per acabada l’aventura.
Sol sortir una forta ascendència ens puja sense fer res, enfilant cap a l’aterratge comprovem que avui no cal esforçar-se gaire per remuntar, un mica més endavant podem veure el port del Cantó i la trampa que ens esperava. Un gran cúmul creix just per on volíem passar, ens hagués engolit com un ós gormand es menja un panal d’abelles.

Aterrem a la vall i pleguem ràpid el parapent entre d’altres coses perquè no es mulli i de fet a la una comença a ploure donant-nos la raó i pensant que val més la pena estar tocant de peus aterra que sent bapulejat per la força dels núvols goluts.

Curs de Cross amb Parapent Pirenaic

dimecres, 1 de juliol del 2009

La setmana del 14 al 19 dejJuny de 2009 va tenir lloc el Curs de Cross que organitzem l’escola Parapent Pirenaic i jo mateix amb seu a la Zona de vol d’Organyà, però que es desenvolupa en diferents zones properes com són la Bellestar, Pic de Moros, Vilanova de Meià i el mateix Organyà.

Encara que les condicions meteorològiques no ens van acompanyar gaire, es va poder volar quasi tots els dies, i vam poder posar en pràctica els conceptes bàsics per poder volar de cross.
Es va intentar acomodar el curs al nivell de vol de cada alumne, adaptant el pla de vol a les condicions meteorològiques i a les capacitats de cada pilot.
Durant la setmana vàrem visitar les zones de Organyà, tant l’envol normal com el del Cogulló a 1.655m d’alçada, Vilanova de Meià, Cal Roger a la vall de la Seu d’Urgell fent un vol per la vall en la que vam creuar la vall del riu Valira per anar a aterrar al poble de Alàs, i el Pic de Moros de 2.137m.a la Cerdanya on es va volar en direcció Est per anar a aterrar a MontLuis.

Espero que tots els que heu participat al curs l’hagueu aprofitat i us hagueu passat bé.

Vol Bivac desde Hecho

dimecres, 13 de maig del 2009

Pip, pip, pip vaig pujant i comença l’espectacle. A mesura que agafo alçada la vista es fa més espectacular, tot el Pirineu que puc veure cap al nord està increïblement nevat, el Bisaurin 2670m., el pico de Aspa 2640m., fins i tot el Midi D’ossau sembla a tocar. Hem començat el vol a Hecho i ho hem fet caminant, pujant al pico Remilez 1820m. Bé una mica més avall, on es fàcil despegar, tardem 1hora i 15 minuts pujant entre bosc, pista i senders.
El vol al principi transcorre al·lucinant amb la visió meravellosa dels cims nevats, passant les dues primeres valls sense massa complicacions, sostre prou alt per fer les transicions tranquil·lament. Però això aviat acaba, comença a entrar el nord-oest que hem deixa clavat prop d’una aresta, no puc avançar i la tèrmica sembla que queda davant meu. Hem llanço a l’est intentant escapar del vent esperant que la propera muntanya serà més generosa. Mentre el Fredy ha trincat i segueix el meu patiment a les alçades.
Següent aresta, un altre cop el vent, però ara estic situat on toca, vaig pujant la vessant i arribo a d’alt i puc veure el costat est de la muntanya on hi podria aterrar sense dificultat. Allí mateix un ramat d’Isards es sorprenen de la meva presència i escapen muntanya avall. Sota meu uns quants pins sobre els prats nevats hem donen tranquil·litat, ara ja podré aterrar, si és el cas, tot i això corro cap al costat oest a buscar la tèrmica salvadora que no trobo i estic temptat de tornar a tirar-me al sotavent on m’espera Villanua amb infinitat d’aterratges. Però no, més al sud continuo per l’aresta i arribo a un piquet on trobo l’empenta per continuar. Un xiulit brutal hem puja a l’ascensor 1000m. amunt i puc reunir-me amb el Fredy. Calia aquesta alçada per creuar la vall.
Ja passem la vall del riu Aragón i ens donem conte que el vent cada cop és més fort, continuem cap a l’est i el Fredy corre davant meu, jo asseguro alçada, són 2800m. i el vent de nord-oest hem sacseja una bona estona. Aviso al Fredy perquè no pugi tant amunt però ja es massa tard, una frontal li explica lo que jo li volia dir. Creuem una altra vall i ja anem a 60km/h, vinga! la següent vessant i ja som a Biescas. En aquest tram hi ha penya Telera i casi ni miro, a l’est puc veure el mont Perdut, el Cotiella, la Penya Montanyesa i el Turbó carregat de neu com al gener quan el vaig fer amb el biplaça.
Som sobre Biescas i decidim aterrar; 2hores de vol i 36km.

A Biescas mengem i decidim anar al sud, a Santa Orosia, una zona de vol prop de Sabinyanigo que no és tant alta com la Sierra Tendenyera i per tant no té tanta neu, creiem que serà millor per caminar ja que no portem material per anar per la neu.
A les 19:00 comencem a caminar els 20Km. que ens separen de Satué, el poble on dormirem. Tardarem 3hores i mitja per recorre el camí, però les torres i les esglésies medievals ens distrauen de tant en tant del cansament de caminar amb 22kg a l’esquena.

Ens despertem a les 8:00 a Satué on vam arribar ahir a la nit i sense esmorzar i no havent sopat comencem a pujar la senda que ens portarà a Santa Orosia. Hi ha 750m. de desnivell. El camí passa per un bosc i creua un barranc a vessar d’aigua, més amunt la neu hi fa acte de presència i pensem que haver anat més al nord ens hagués donat molts problemes. A les 10:30 estem a d’alt contemplant els Pirineus nevats.
Hem quedat amb el Farré, el Varela i l’Ivan que pujarien a volar i ens portarien un entrepà i beure.
Esperant a l’envol ens adonem que el vent cada cop sembla més fort d’oest i quan ells surten a volar es veu clar que marxar de la vall serà difícil. Mentre observem com volen els companys ens ho pensem una estona, mirem que fan els voltors que passen davant nostre amb les ales recollides i sense fer cap gir. Al final decidim caminar. Ho farem cap a l’est, anirem a Fiscal per una pista que travessa tota la serra, calculem que són uns 25Km. i que ens costarà de recórrer unes 5 hores. A les 15:15 sortim de Santa Orosia conscienciats de la pallissa que ens espera i enfilem la pista amb resignació. La pista baixa lentament donant la volta a una muntanya coberta per un bosc de faigs, a estones trobem troncs travessats al mig, també hi ha neu i força aigua. Les hores van passant i la pista continua, de tant en tant parem a descansar i menjar alguna cosa (barretes). Arribem a Sasa un poble abandonat com n’hi ha tants en aquesta zona, continuem baixant i la pista cada cop està més malament, tenim que creuar un riuet que casi ens fa mullar els peus, més avall Bergua un poble recuperat per neorurals i ja tornem a trepitjar asfalt. Són les 20:00 i ens queda 1 hora 30 min per arribar a Fiscal. Aquesta estona és fa molt pesada, ja portem les 5 hores que havíem previst, es comença a fer fosc i l’esquena i els peus ja fa estona que es queixen.
Ja fosc les llums del poble van apropant-se i sol arribar-hi busquem un lloc per menjar. Han estat 6 hores i mitja de caminada i no ens hem trobat a ningú amb tot el camí, ara després de sopar busquem un lloc per dormir, ens posem al sac i caiem fulminats.

El dia següent desperta tapat i fins i tot un llamp i un tro al fons de la vall ens assenyalen que ho hem de deixar fins un altre dia.

Palomaret (Pais Valencia)

diumenge, 12 d’abril del 2009

Anar a Alacant a volar és també anar a Palomaret.
La zona funciona molt bé, la tèrmica sol ser bona i les tardes no decepcionen. L’envol és gran i s’hi arriba amb facilitat per una carretera asfaltada; les vistes desèrtiques amb el Mediterrani al fons i les serres del Cid a l’oest i el Maigmo a l’Est emmarquen la zona.
Per moure’ns per la zona podem anar a l’est cap al Maigmo que és el típic recorregut d’anada i tornada, i una mica més difícil serà anar cap al Cid a l’oest ja que aquesta transició és més llarga i no sempre hi ha prou sostre per arribar-hi.
El Palomaret és punt de reunió dels voladors de la zona i entre setmana també hi trobarem gent a més dels grups de turistes de l’aire que hi venen acompanyats pels seus guies.

Fitxa tècnica:

Alçada de l’envol: 835m.
Orientació: Sud
Coordenades: UTM 30S 702772
4262318
Alçada de l’aterratge : 506m.
Coordenades: UTM 30S 702788
4261199
Desnivell vol: 330m.

Accés: D’Alacant anirem a Agost, creuarem el poble en direcció a Castalla i just avanç de sortir d’Agost, trobarem un carrer a l’esquerra que prendrem per anar a una fabrica, després d’aquesta ens dirigim al nord i començarem a trobar cartells de Palomaret que seguirem, després d’un pont girarem a la dreta i li donarem la volta a un turó per baixar una mica i passar al costat d’uns eucaliptus que ens queden a l’esquerra, aquí veurem l’aterratge. Un camp de terra una mica inclinat. Continuem i trobem un encreuament, deixarem les indicacions de Palomaret per enfilar cap amunt seguint una carretereta de corbes que ens durà a l’envol.

Intent al Puigmal

dissabte, 28 de març del 2009

Desprès de molts dies sense provar de volar des d’un cim, em decideixo a fer el Puigmal. Bàsicament perquè la previsió és de vent de nord enfortint-se cap al migdia, això ens dóna poc marge de joc i anirem a dormir al parquing de les pistes d’esquí per començar a pujar a les sis de la matinada.
Portem els esquís de muntanya i el biplaça ja que volaré amb el Ponsar, un col·lega bomber que no vola en solitari i amb el que solem anar a escalar i al “monte”, a més sembla que el vol des del Turbó li va agradar força i vol tornar-hi.
Ens despertem i ja està clar.
- Avui no volarem, el vent ja és molt fort i no hem començat a caminar.
- Mira, millor així, és pitjor quant t’adones que no podràs volar i ja ets al cim.
Ens calcem els esquís i cap amunt, el primer tram es casi pla i poc a poc anem agafant alçada sobre la neu gelada, utilitzem els coneixements aerològics per caminar pels llocs de menys vent, però sabem que arribarem al coll o a l’aresta final i les coses canviaran, de fet les nuvolades de neu que de tant en tant veiem sobre nostre ja ens auguren alguna mala estona.
A 2700m. d’alçada sobre un pendent de neu gelat i castigats per cristallets de neu gelada que el vent ens tira sobre trèiem les pells de foca dels esquís i avall, en poca estona estem a la furgo i penso: un altre dia serà.

Santa Pola (Valencia)

dilluns, 16 de març del 2009

Santa Pola és la zona de vol més coneguda del llevant Espanyol. Com diu el Nick, un guia belga afincat a la zona des de fa anys, -als “guiris” els hi agrada molt per passar uns dies de vol al sol, sobretot a les èpoques més fredes.
Situada sobre un turó davant del mar i dins una urbanització a tope de cases adossades, com no podia ser d’altra manera a la Comunitat Valenciana, és un lloc perfecte per fer vols de vessant i practicar el aterratge a l’envol. Amb escassos 150m. de desnivell acostuma a funcionar molt bé i segur que podrem anar mes enllà del far i tornar.

Fitxa tècnica:

Alçada de l’envol: 120m.
Orientació: Est
Coordenades: UTM 30S 717487
4233098
Alçada de l’aterratge : 6m.
Coordenades: UTM 30S 717809
4233671
Desnivell vol: 120m.

Accés: Des d’Alacant prendrem la N-332 fins la cruïlla de la urbanització Gran Alacant on entrarem i ens dirigirem a la platja. Trobarem una rotonda on hi ha Correus, agafarem aquesta direcció fins la última urbanització que hi ha. Aquí entrarem per la porta que ha de estar oberta i a 100m. podrem aparcar i veure l’envol davant nostre.

Sopelana (Pais Vasc)

dijous, 5 de febrer del 2009

Zona de vol molt freqüentada del País Vasc. Situada al damunt de la platja ,és un lloc ideal per passar-hi una estona volant tranquil·lament a la tarda, quan la brisa està instal·lada i ja comença a perdre força. Dic això per que moltes tardes d’estiu la brisa es manté forta fins a altes hores, i si no controlem el despegue amb vent podem sofrir un bon arrastron.
La vessant no és gaire llarga i ens podem passejar per ella, sortir endavant, volant sobre el mar. Quan ens cansem ens tornem cap a l’envol per aterrar-hi i així infinit. Si no tenim el nivell per aterrar a d’alt es pot aterrar a la platja que hi ha sota, sempre i quan no hi hagi gent.

Fitxa tècnica:

Alçada de l’envol: 70m.
Orientació: Nord- Nordest
Coordenades: 30T 499166
4803079
Alçada de l’aterratge : 0m.
És possible aterrar a l’envol.

Accés: De Bilbao anar al poble de Sopelana i buscarem l’aparcament de la platja. D’aquí ens dirigirem direcció Oest per damunt de la vessant amb el parapent a l’esquena fins l’envol.

El Turbón amb Biplaça

dissabte, 24 de gener del 2009

Un lesió a les cervicals que m’ha costat tres mesos de curar i el mal temps m’han deixat aparcat durant tota la tardor. Però al final he pogut fer el primer vol de muntanya de l’any. El cim triat és el Turbó de 2.498m. i el vol amb biplaça.
El Turbó està situat just al davant del despegue de Liri i la pujada la farem per la cara Sud. Al poble de Serrate hi deixarem el cotxe i pujarem fins al refugi per una pista que quan no està nevada és possible passar-hi amb cotxe. Nosaltres caminarem tota l’estona, al principi retallant les corbes i quasi arribant al refu enfilant cap a la canal que ens durà al cim. Sol un problema ens allunya de l’èxit, la canal està plena de neu fonda i hem d’obrir traça enfonsant les cames fins al genoll. En més d’una ocasió penso en abandonar, però al final arribem al cim en 3hores i mitja.
No fa vent i la canal serà un lloc perfecte per despegar. Per fer-ho mentre jo preparo el biplaça el Ponsar (el meu company) es dedica a fer un passadís a la neu per poder corre sense enfonsar-nos.
Ja estem 1,2,3 correm correm i s’acaba el passadís, el Ponsar topa amb la neu tova i es tira endavant per lliscar per damunt la neu, jo hi vaig darrera ja que la vela ja és a d’alt i amb un toc de fre precís sortim lliscant la neu.
Ja estem volant per sobre la canal i l’esgotament ha passat a la història, davall nostre els voltors rasquen les pedres per trobar ascendències i nosaltres ens obrim a la vall per agafar perspectiva i contemplar la muntanya.
Amb 20 minuts aterrem prop de Serrate on hi han molts camps bons.


Fitxa tècnica:

Alçada de l’envol: 2.490m.
Orientació: oest
Coordenades: UTM 31T 294749
4699300
Alçada de l’aterratge :
Coordenades: UTM 31T 293325
4695805
Desnivell vol: 1.330m.

Accés: Ens dirigirem a Campo per la carretera N-260 allí girarem a la dreta cap a las Vilas del Turbón i abans de arribar-hi just en uns plans hi trobarem la cruïlla cap a Serrate. Deixarem el cotxe i agafarem la pista que puja al refugi del Turbó, està molt indicat, inclosa la pujada al cim.

P.D. llàstima vaig oblidar la camera de fer fotos.

 
PARAPONENT - Templates para novo blogger